HASSAS KUMAŞLAR NASIL YIKANMALIDIR?


  

 

İPEK KUMAŞ NASIL YIKANMALIDIR?

 

Makinede yıkama:

Makinenizin ayarlarından uygun olacak en soğuk ve hassas olanını seçin. 

Su sıcaklığı 30c’nin üstünde olmasın. 

Su sıcaklığı için 30c’nin üstünde bir ayar seçmek ipek giysi veya eşarbınıza ciddi bir zarar verebilir.

İpek giysi veya eşarbınızı bir yastık kılıfına veya kuru temizleme çantasına koyun ki giysiniz çamaşır makinesinin tamburuna takılmasın.

Alkali olmayan hassas bir deterjan seçin ve çok fazla deterjan kullanmaktan kaçının. 

Çamaşır yumuşatıcı kullanmak istiyorsanız yumuşatıcıyı seyrelterek kullanmanız önerilir. 

Etiketteki talimatları takip edin.

İpek elbiseleri asla kurutucuya atmayın. 

İpek elbisenizi makineden aldıktan sonra temiz bir havlunun üstüne dümdüz olacak şekilde serin ve bu şekilde kurumaya bırakın.

 

Elde yıkama:

İpek kumaş ürünlerinizi elde yıkayacaksanız, ılık su ve az deterjanla yıkanması uygundur.

Ütü işlemi için, kumaşın nemli şekilde ütülenmesi, zarar görmesini engeller. 

İpek kumaş, orta ısıda ve buharsız ütü kullanılarak ütülenmelidir.

 

KAŞMİR ÜRÜNLER NASIL YIKANMALIDIR?


Doğal bir tekstil ürünü olan kaşmir, yüksek kalitedeki özel malzemesi ile son derece rahat ve kullanışlıdır. Tüm yün ürünler gibi kaşmir yünü de oldukça narin bir yapıya sahiptir ve özel bir bakım ister. Bakımı dikkatli yapılmadığı takdirde geri dönüşü olmayacak şekilde yıpranıp bozulabilir.

Kaşmir ürünlerin kullanımı ve bakımı

- Kaşmirin havalandırılıp dinlendirilmesi bakımında önemli bir yer tutar. Bu yüzden kaşmir ürünlerinin günaşırı kullanılması önerilir, yani bir gün giyildikten sonra bir gün dinlenmeye bırakılmalıdır.

- Kaşmir ürünleri, sıcaklığı 20 dereceyi geçmeyen ılık suda elde yıkanmalıdır. Böylelikle kaşmir doğal yapısını korur, çekme ve tüylenme yapmaz. Eğer çamaşır makinesinde  yıkayacaksınız , mutlaka “yün” seçeneğinde ve 20 dereceyi aşmayan suda yıkamanız gerekir. Elde sıkılması kaşmiri yıprattığından, sıkma ayarı dakikada 1000 dönüş olacak şekilde makinede sıkılması tercih edilmelidir.

- Yeni ürünlerde topaklanma olması sık karşılaşılan doğal bir durumdur. Bir kaç kez yıkamanın ardından kaybolacaktır. Tüm doğal yün ürünlerinde topaklanma olmaktadır ve bu ürünün hatalı olduğu anlamına gelmez. Yumuşak bir fırça ile topaklanan kısımları tarayarak kolayca temizleyebilirsiniz.

- Yıkanmış bir ürün kesinlikle doğrudan güneş ışığında veya kurutma makinesinde kurutulmamalıdır. Bu işlemler ürüne geri dönüşü olmayacak derecede zarar verir, inceliği ve yumuşaklığını yitirmesine yol açar.

- Kaşmir giysiler ütü gerektirmemektedir.


KETEN KUMAŞ NASIL YIKANMALIDIR ?

Keten kumaşlar yapısı itibariyle narin kumaşlar dır. Bu nedenle leke çıkarıcılarla müdahale esnasında zarar görebileceğinden lekelenmesinden olabildiğince kaçınılmalıdır.

Keten kumaşları çamaşır makinesinde yıkarken en kısa programa ayarlayarak yıkamalısınız. Soğuk ya da ılık suda yıkayacağınız keten kıyafetleriniz sıkma programlarından olumsuz etkilenir. Bu nedenle sıkma yaptırmadan makineden çıkarmanız en sağlıklısıdır.  

Aynı zamanda çamaşır makinesinin deterjan gözünü ağzına kadar doldurmak yerine olabildiğince az deterjanla yıkamaya çalışın. Fazla deterjan kullanımı keten özellikli kıyafetlerinizin kısa ömürlü olmasına neden olur.

Çamaşır yumuşatıcı kullanmak istiyorsanız yumuşatıcıyı seyrelterek kullanmanız önerilir. Bu sayede koyu renkli ketenler üzerinde herhangi bir leke kalmasına sebebiyet vermemiş olursunuz. Ayrıca ketenleri fazla yumuşatmak doku özelliklerine zarar verebilir.

Ayrıca ketenleri yıkarken mutlaka renklerine göre sınıflayarak çamaşır makinesine atmanız gerekir. Krem rengi ketenleri bir seferde yıkayarak temizleyin, daha farklı renktekileri başka bir seferde yıkayın. Farklı renkteki keten özellikli kıyafetleri aynı anda çamaşır makinesinde yıkarsanız renklerinin birbirini bozması riski ortaya çıkabilir.

Keten kıyafetlerinizi uygun şekilde yıkadıktan sonra çamaşır kurutma makinesinde kurutabilirsiniz. Ancak bu uygulamada “tamamen kuru yani dolap kuruluğu programını” seçmeyin. Onun yerine “ütü kuruluğu programını” seçerseniz keten kıyafetleriniz fazla yıpranmamış olur.

Çamaşır kurutma makinesinde kuruttuğunuz ketenlerinizi yine özelliklerine uygun olarak düşük ısıda ütüleyebilirsiniz.

Kurutma programı uygulamadığınız keten kıyafetlerinizi askıya asarak güneş ışığında değil gölge bir yerde kurutabilirsiniz. Direkt güneş ışığının rengi ne olursa olsun tüm ketenlere zarar vereceğini unutmayın.  


 

YÜNLÜLER NASIL YIKANMALIDIR?


Musluk suyunuz ne kadar çok kireçli ise bir o kadarda çamaşırlarınız sertleşir. Eğer evinizin suyu kireçli ise mutlaka bir kireç önleyici kullanın.    Kıyafetleri yıkarken seçeceğimiz deterjan    ipek ve yünlüler için sıvı deterjan kullanmanızı tavsiye ederiz. Suyun sıcaklığı 30 Derece olmalı ve makinenizin hassas/narin Programını ayarlayınız.  Daha yumuşak yünlü kıyafetler için uygun yumuşatıcı kullanınız. Yumuşatıcı yün eşyaların çevresinde koruma oluşturacaktır,  bu koruma çamaşırlarınızın kirlenmesi ve elektriklenmesini önler. Elektriklenmeden dolayı tozların yapışmasını da önlemiş olacaksınız.    Yünlü çamaşırlarınızı bir yastık kılıfı veya çamaşır yıkama kılıfında yıkamanız, yün çamaşırlarınızın uzun ömürlü kalmasında fayda sağlayacaktır.

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR